(Olen)nainen kirkossa

Varvara Merras-Häyrynen
Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ortodoksisen kirkkomusiikin yliopisto-opettaja sekä Uspenskin katedraalin kanttori Helsingissä

Syyskuun puolivälissä ajoin kahden ortodoksiystäväni ja työtoverini kanssa Valamoon kirkon “naisseminaariin”. Kyseessä oli Valamon opiston kokoonkutsuma työseminaari, eräänlainen kirkollisten toimijoiden aivoriihi, jonka tarkoituksena oli pohtia naisten asemaa sekä yleisemmin tasa-arvoisen kohtelun edistämistä kirkossamme sukupuolesta ja rooleista riippumatta.

Automatkalla lausahdin, että onhan tämä nyt vähän hassua, että olemme matkalla naisseminaariin miesluostariin. Nyt jälkikäteen ajateltuna tässä asetelmassa ehkä piileekin asian positiivinen puoli: Suomen ortodoksisessa kirkossa naiset ovat eri tavoilla mukana seurakuntien toiminnassa ja päätöksenteossa sekä ovat tervetulleita pyhiinvaeltajiksi, talkoolaisiksi ja työhön luostareihin. Naiset ovat keskeisiä toimijoita, joita ilman kirkot eivät olisi kaunistettuja, ikonit maalattuja, kirkkolaulut laulettuja, lapset ja aikuisetkin kirkon jäsenet opetettuja, budjetit laadittuja, juhlatilaisuudet tarjoiltuja ja myyjäiset järjestettyjä. Kirkossamme on monia keskeisiä työtehtäviä, joissa ei katsota sukupuoleen vaan osaamiseen.

”Kaikki laulettavat ja luettavat tekstit ovat kirkon keskeistä opetusta ja julistusta.”

Yksi näkyvimmistä kirkollisista tehtävistä on kanttorin työ. Tällä hetkellä työssä olevista 40 seurakuntakanttorista 27 on naisia. Kanttorin ensisijaisena tehtävänä on huolehtia jumalanpalvelusten kirkkolaulusta joko itse laulaen tai kuoroa johtaen, lisäksi usein myös lukijana toimien. Kaikki laulettavat ja luettavat tekstit ovat kirkon keskeistä opetusta ja julistusta. Metropoliitta Ambrosiuksen sanoin: “Joskus meidän piispojen ja pappien saarnat voivat olla vähän sieltä tännepäin, mutta kanttorien laulamat veisut ovat aina kirkon kirkkainta ydinsanomaa.” Aika monta naista meillä on viikottain äänessä tämän kirkon ydinsanoman äärellä, joten huonomminkin voisi olla. Paremmin taas voisi olla se, että naisia kohdeltaisiin kirkon työn arjessa tasaveroisesti eikä vain muistettaisi satunnaisesti juhlapuheissa.

Meidän kanttorien on seistävä rohkeasti roolissamme suhtautuen siihen kuitenkin nöyryydellä ja huolellisuudella – olimmepa naisia tai miehiä. Kaikki kirkolliset tehtävät ovat pohjimmiltaan palvelutehtäviä. Kanttori palvelee seurakuntaa harjoittamalla kuoroa laulamaan tekstit selkeästi ja musiikilliset harmoniat puhtaasti. Kuoron harjoittamiseen liittyy olennaisesti kuoron muodostaminen, toisin sanoen riittäviä musiikillisia taipumuksia omaavien laulajien kokoaminen ja myös tarpeen tullen laulutehtävästä vapauttaminen. Myös kanttorin oman osaamisen kehittäminen on palvelutehtävästä huolehtimista. Joskus kuulee tokaistavan, että “kyllä Ypäjän tsasounaan vähempikin riittää”. Ypäjällä ei oikeasti ole tsasounaa, mutta jos olisi, niin vähempi ei riittäisi. Kirkon kirkkain ydinsanoma ei saa latistua yhdessäkään pyhäkössä!

Otsikossa mainittu kirkon olennainen tehtävä on johdattaa ihmisiä pelastukseen. Tässä tehtävässä jumalanpalvelukset ja kirkkolaulu ovat hyvin keskeisessä roolissa. Naiset kirkon toimijoina ja erityisesti kanttoreina on voimavara, jota tulee arvostaa ja tukea. Patriarkka Bartolomeoksen asettaman teologisen työryhmän viime vuoden lopulla julkaisemassa kirkon sosiaalis-eettistä opetusta käsittelevässä asiakirjassa Maailman elämän edestä mainitaan: “Todellisuudessa, vaikka ortodoksinen kirkko onkin pitänyt aina opillisella ja teologisella tasolla kiinni naisten ja miesten persoonallisesta tasa-arvosta, kirkko ei aina ole pysynyt tunnollisesti uskollisena tälle ideaalilleen. — Kirkon on myös aina huomioitava Hengen vaikutus naisten palvelutehtävissä, erityisesti tänä päivänä, jona naiset toimivat yhä enemmän kirkollisen elämän tärkeimmissä tehtävissä (teologeina, seminaarien opettajina, kanonisen lain asiantuntijoina, lukijoina, kuoronjohtajina ja monenlaisina yhteisöään hyödyttävinä asiantuntijoina).”

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s